Coacha sig själv, är det möjligt? Ja, absolut skulle jag säga, till en viss grad i alla fall. Vi föds alla med förmågan att utvecklas. Var och en utvecklas utifrån precis där man själv är just då. Det går såklart lättare att utvecklas om du har ett öppet sinne, är genuint nyfiken och om du vill. Ett stort hinder mot utveckling är att känna att du redan har svaren, för – vad har du då kvar att lära? Alla kan utvecklas, det är i alla fall säkert. Utvecklingen går bara olika fort och kan ta olika vägar. Väljer man att göra allt själv så är man också själv sitt bästa bollplank och blir sällan överraskad av vad man kommer fram till. Väljer man att ta hjälp av en extern person för sin egen utveckling, till exempel en coach, så blir man garanterat utmanad med frågeställningar man själv inte skulle ha ställt sig, antingen för att man inte kommit på frågorna eller för att man kanske inte vill dem. Jag skulle vilja påstå att egenutveckling alltid är positivt, men ibland är vägen dit klurig och utmanande – då kan det vara skönt att ha en egen coach, eller PT i personlig utveckling om du så vill, att luta sig emot. Jag säger som Karin Boye: ”ja visst gör det ont när knoppar brister, varför skulle annars våren tveka”. Utveckling kan göra ont, men också vara alldeles, alldeles underbart! 🤗

 

Tips!

 • Var öppen i sinnet (ha inte bestämt dig innan).
 • Var nyfiken – se vad som då kan hända ☺️
 • Skaffa dig en JAG-bok, en skrivbok du gillar. Boken för din utveckling.
 • Skriv ner dina frågor och dina upptäckter om dig själv och ditt i JAG-boken.
  • Frågor, både de du hittat svar på och de du ännu inte hittat svar på.
  • Upptäckter om dig själv, vad du lärt dig om dig själv och vad du ser att du har kvar att lära.
  • Allmänna reflektioner.
  • Skriv ner vad du mer vill lära dig om.
 • Ta hjälp! Att ställa frågor utan att ha en agenda är svårt, särskilt om man ställer frågorna till sig själv. Ta hjälp av någon som ställer öppna, uppföljande och klargörande samt fördjupande frågor?

 

#attmetoda #personligutveckling #metoda #JAG-bok #coaching
#javisstgördetontnärknopparbristervarförskulleannarsvårentveka